Tuesday, March 31, 2009

tentang GPRS dan 3G

intenet kalau kat m'sia tu aku rase biasenye orang akan amik unlimited bandwidth je la kan. bukan mahal sgt. tapi kat tempat aku ni.. unlimited tu macam mewah sikit la. mase mule2 dulu memang aku sangat culture shock la bile internet yg aku gune tu ada limit. 5 gig je. takleh nak download2 sebarangan.. takut2 nak layan youtube hari2 pagi sampai malam.

so walaupun internet kat sini lebih lancar n laju (aku rase la) tanpa lag spike yg bleh membunuh kerekter mmorpg kite.. tapi bayangkan internet yg laju tu ade LIMIT. not nice.

tapi....... kat tempat aku ni luar metro area. maknenye takde 3G kat kampung ini. maknenye mobile internet yg aku gune tu beroperasi gune signal GPRS je. maknenye... serupa dialup je la. nangis je la mase mule2 dulu. sampai la sekarang ni dah biase dengan menunggu satu website biasa2 (blog2 dan email) untuk load selama 10 minit.

tibe2 pagi tadi lampu kat bendalah mobile broadband itu yg biasenye kaler ijau bertukar kaler biru. (maaf foto buruk) oh.. aneh. pikir ku. biru tu biasenye kalau aku bawak laptop ni gi bandar. pegi area yg ade 3G. pastu aku cek download speed.. walaupun signal strength satu bar je tapi dload speed 1.3mbps berbanding biasenye around 20kbps. bulat mate aku.

setakat ni satu hari aku on off intenet tapi masih ade 3G signal nye. oh vodafone aku harap korang memang dah pacak satu pemancar 3G baru dekat2 area ni. jangan tarik balik 3G kat roseworthy pls >_<

2 comments:

  1. wahaha tahniah!
    3g ahernyer..

    ReplyDelete
  2. time kasih!!
    setahun dah bersabar dengan intenet slow nih. sekarang sudah gumbira hahaha

    ReplyDelete

Demoreel - May 2011